Jumpsuit eller OnePiece – Jobba med orden

Det finns ett plagg som ser ut som en helkroppsdräkt. En mysdress med både byxa och tröja i ett. Plagget var omåttligt populär häromåret då märket OnePiece lanserade riktigt snygga och moderiktiga modeller. Man kunde se flera celebriteter gå omkring i dem. Vad heter plagget? En del skulle nog säga OnePiece, andra skulle säga jumpsuit eller varför inte kroppsmysdress? (Se exempel på detta mysplagg. Finns flera olika ord kan du även optimera för dessa.

Inom affiliate – och E-handel – är det viktigt att genomföra sökordsanalys och tänka brett gällande vilka sökord som ska användas när texten och sidan byggs upp. Ett exempel som vi själva var med om för några år sedan var just kring helkroppsmysdressen (som vi nu kommer kalla jumpsuit).

Det var märket OnePiece som gjorde att plagget slog igenom rejält över hela världen. Ägarna blev miljonärer på deras snygga, coola och mysiga plagg. Ganska snabbt blev även märket (OnePiece) synonymt med plagget. Man sa helt enkelt OnePiece istället för jumpsuit.

Det kan liknas med vad som skedde när Apple lanserade sin Ipad. Det var ett varumärke som lanserade en helt ny produkt på marknaden. Snabbt började folk säga Ipad eller padda oavsett om den var tillverkad av Samsung eller annat märke. Man hade helt enkelt fått konsumenterna att förknippa ett varumärke med en slags produkt.

Från OnePiece till Jumpsuit

Så – OnePiece och jumpsuit är alltså samma produkt. Skillnaden är bara att det ena egentligen är ett varumärke medan det andra förklarar hela kategorin av denna sorts plagg.

Därmed får man även räkna med att konsumenter kommer använda bägge dessa begrepp. En person som vill ha en mysdress kan mycket väl söka på OnePiece utan att för den skull mena att de verkligen vill ha detta originalplagg. Det skulle alltså gå att optimera en sida mot OnePiece och ändå marknadsföra andra produkter.

Här får man däremot vara lite försiktig utifrån varumärkesintrång. Att nämna OnePiece är inte olagligt. Att däremot säga ”Vi säljer OnePiece” för att locka till sig kunderna och sedan enbart sälja kopior på detta märke bör inte vara lagligt. Därmed används deras varumärke till ett felaktigt syfte.

Som affiliate öppnas lite andra möjligheter då det är möjligt att marknadsföra flera olika märken på en och samma sida. Därmed kan man även skriva om detta märke och andra märken som har jumpsuits. Det går även att optimera mot just kopior och plagg som eventuellt skulle kunna köpas av en person som egentligen hade tänkt köpa en jumpsuit.

Tips / av

Inläggsförfattare: Arne