Affiliate utan affiliatenätverk

Behöver man verkligen ett affiliatenätverk för att vara affiliate? I många fall kan man konstatera att det underlättar kraftigt – men det behöver inte alltid vara sant.

Förmedla uppdrag via telefon

Hyramaskot.com, hyr ut maskotar i Stockholm,  är en sida jag själv driver . En erfaren affiliate förstår av domännamnet och av nischen att det kanske inte finns ett särskilt stort urval av lämpliga annonsörer att arbeta med i de olika affiliatenätverken.

Istället har jag själv kontakt med en festfixare som erbjuder tjänsten att hyra maskot. Festfixaren är i övrigt inte intresserad av att ansluta sig till ett affiliatenätverk. Vi har löst det genom att mina besöker ringer upp mig, varpå jag i min tur antecknar och förmedlar uppdraget vidare till min kontakt.

För- och nackdelar med att vara affiliate på egen hand

Först och främst bör det kanske nämnas att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag har förvisso ett antal sidor där jag själv förmedlar vidare uppdragen och fakturerar kunden, men desto fler sidor där jag går genom ett affiliatenätverk.

Fördelar: 

  • Potentiellt ”bättre” urval av annonsörer. Sannolikt är långt ifrån alla du vill samarbeta med anslutna till ett affiliatenätverk. När du är själv har du, i teorin, fler att välja på. I praktiken kan det vara väldigt svårt att ordna en deal med ett företag du inte har personlig kontakt med.
  • Inga mellanhänder. Utan mellanhänder finns det potential att få lite högre provision.
  • Du behöver inte förlita dig på att affiliatenätverket fakturerar kunden och sedan betalar dig. Det händer att affiliatenätverk inte alltid gör sitt jobb optimalt, vilket du slipper bekymra dig om ifall du är egen.

Nackdelar: 

  • Mindre urval av annonsörer. Affiliatenätverken jobbar heltid med att hitta fler lämpliga annonsörer som vill ansluta sig till dem. Att konkurrera med det är i praktiken omöjligt.
  • När ett affiliatenätverk fungerar som det ska får du mer tid över till att bygga nya hemsidor och underhålla befintliga. Att fakturera och själv förmedla uppdrag tar tid och innebär merjobb.

Inläggsförfattare: Arne