Svårt att få sales utan länkarna…

I flera månader hade jag jobbat på mitt första affiliateprojekt. Åtskilliga timmar hade lagts ner på sökmotoroptimering, content och design. Sidan är inom en ganska smal nisch utan särskilt stor konkurrens. Att komma upp på förstasidan på Google var därför inga större problem.

Efter att ha legat stadigt på förstasidan ett tag på mitt högst prioriterade sökord, blev jag lite fundersam när det aldrig kom några sales. Inte ens klick på annonserna fick jag. Jag visste hur många sökningar per månad det var på mitt nyckelord. Jag visste även på ett ungefär hur många procent av dem som sökte på mitt nyckelord också skulle klicka på just min sida, om jag låg på en viss plats. Jag hade även räknat med en viss konverteringsgrad, så jag hade vissa förväntningar på hur mycket min sida skulle generera.

Men inkomsterna kom aldrig. Genom ett program som för statistik över trafiken kunde jag se att jag hade en del besökare. Inte jättemånga förvisso, men ändå tillräckligt för att min på förhand antagna konverteringsgrad (1/20) skulle kunna implementeras – flera gånger om.

Efter att ha pratat med min arbetsgivare, som introducerade affiliate för mig, kom vi fram till att jag skulle redirecta all trafik direkt till målsidan från landsidan. En ”fuling”, som gjordes för att åtminstone generera ett sale. Men fortfarande låg mitt saldo på noll. I takt med att mina sökord började ranka allt bättre och bättre, kom det också fler besök till min sida. Allting såg rätt ut och vid det här laget borde jag fått åtminstone ett, men sannolikt flera, sales.

När jag satt en kväll på nämnda arbetsgivares affiliatesida, såg jag att länken i adressfältet ändrades när man klickade på en produktlänk. Istället för att komma direkt till målsidan, syntes en annan länk i några sekunder. Då trillade polletten ner.

Jag hade glömt affiliate-länkarna. Butiken som jag direktlänkade till från min sida var nog väldigt glada för att ha fått massa gratis trafik – jag, däremot, var inte lika glad. Efter att ha satt in affiliate-länkarna har sidan genererat sales och inkomster som förväntat.

Den enkla läxan: glöm inte affiliate-länkarna.  

Inläggsförfattare: Arne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *